Elon Musk si-a testat noul motor pentru naveta spatiala

O versiune test a navetei de next-generation cu o numeste SpaceX, si anume The Starship, si-a testat noul motor intern pentru prima data la inceputul lunii Aprilie.

Cu ajutor aceste versiuni de testare momentan se incearca tehnologii noi si chiar designul pe care urmeaza sa il aiba nava spatiala de pasageri (Starship) cu care Elon Musk isi propune sa duca turistii pe Luna si chiar pe Marte. Starship este construita din otel inoxidabil si va fi inaltata si lansata in spatiu cu ajutorul unui booster numit Super Heavy, care va fi capabil sa se intoarca apoi pe pamant precum a facut deja faimosul Falcon 9.

Cand vor fi terminate, combinatia dintre Starship si Super Heavy vor fi capabile sa puna pe orbita Pamantului o incarcatura de 100 de tone, ceea ce face sa fie cea mai puternica racheta facuta vreodata. Momentan cele doua se construiesc in Texas unde SpaceX isi are rampa de lansare, iar inainte ca Starship sa vada spatiul cosmic mai intai aceasta naveta de testare va trebui sa aiba la activ cateva zboruri prin care sa isi demonstreze abilitatile. Foarte important in aceste incursiuni va fi comportamentul motorului Raptor care la randul sau a fost testat prima data in februarie si care este o piesa critica in constructia navelor.

Naveta de test va ajunte sa foloseasca trei astfel de motoare fiind de dimensiuni mai mici ca Starship care va incorpora sapte.

Nu stim cu certitudine cate verificari si teste mai urmeaza SpaceX sa faca, dar Elon Musk afirma ca are planificat primul zbor pe orbita in 2020 insa toata lumea cunoaste termenele pline de optimism are CEO-ului.